Sposób przygotowania:
Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów
Filet z kurczaka oczyścić , przeciąć wzdłuż , przyprawić solą i pieprzem. Bataty obrać , pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Zblendować na gładką masę i doprawić solą i pieprzem. Pistacje obrać , posiekać lub zmielić w blenderze razem z pomidorami suszonymi i cebulką. Dodać posiekaną miętę i bułkę tartą. Filety posmarować rozbełtanym jajkiem , po czym obłożyć dokładnie gotowym chrustem. Piec przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Koper włosi obrać z włókiem , pokroić drobno , dodać posiekaną w piórka cebulkę i starte jabłko. Dodać posiekaną miętę i wycięte cząstki pomarańczy. Dodać sok z pomarańczy i doprawić solą ,cukrem i octem winnym. Kurczaka wyjąć , pokroić na plastry , podajemy z gorącym purre i orzeźwiającą sałatką z fenkuła.