Sposób przygotowania:
Sałatka z białej fasoli z tuńczykiem
Fasolę zalać dużą ilością wody i moczyć co najmniej 8 godzin. Warzywa umyć i oczyścić.
Namoczoną fasolę odcedzić na sitku i przełożyć do garnka. Zalać fasolę wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny).
Dumkę pokroić ukośnie w cienkie krążki.
Paprykę pokroić w kostkę, chili w paseczki.
Sardele osuszyć i drobno posiekać.
Wymieszać oliwę z oliwek, filety z sardeli, sok z cytryny i pomarańczy.
Dodać chili i wyciśnięty ząbek czosnku.
Sos doprawić pikantnie do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Fasolę przełożyć na sitko i zostawić do odsączenia. Ciepłą. Ciepłą fasolę wymieszać z sosem. Domieszać dymkę, paprykę, zioła i oliwki.
Tuńczyka rozdrobnić i delikatnie połączyć z sałatką.
Można ją udekorować cząstkami cytryny lub pomarańczy i listkami świeżych ziół.
Namoczoną fasolę odcedzić na sitku i przełożyć do garnka. Zalać fasolę wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny).
Dumkę pokroić ukośnie w cienkie krążki.
Paprykę pokroić w kostkę, chili w paseczki.
Sardele osuszyć i drobno posiekać.
Wymieszać oliwę z oliwek, filety z sardeli, sok z cytryny i pomarańczy.
Dodać chili i wyciśnięty ząbek czosnku.
Sos doprawić pikantnie do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Fasolę przełożyć na sitko i zostawić do odsączenia. Ciepłą. Ciepłą fasolę wymieszać z sosem. Domieszać dymkę, paprykę, zioła i oliwki.
Tuńczyka rozdrobnić i delikatnie połączyć z sałatką.
Można ją udekorować cząstkami cytryny lub pomarańczy i listkami świeżych ziół.