misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka z białej fasoli z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Można ją udekorować cząstkami cytryny lub pomarańczy i listkami świeżych ziół....

Sałatka z białej fasoli z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka z białej fasoli z tuńczykiem

 

  • 200g suchej, dużej białej fasoli
  • 4 cebule dymki
  • 1 strąk żółtek papryki
  • 1 strączek czerwonej chili
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka bazylii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 puszki tuńczyka (po 150g po odsączeniu)
  • 3 filety z sardeli ( w oleju)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • 80g czarnych oliwek bez pestek

Sposób przygotowania:

Sałatka z białej fasoli z tuńczykiem
Fasolę zalać dużą ilością wody i moczyć co najmniej 8 godzin. Warzywa umyć i oczyścić.
Namoczoną fasolę odcedzić na sitku i przełożyć do garnka. Zalać fasolę wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny).
Dumkę pokroić ukośnie w cienkie krążki.
Paprykę pokroić w kostkę, chili w paseczki.
Sardele osuszyć i drobno posiekać.
Wymieszać oliwę z oliwek, filety z sardeli, sok z cytryny i pomarańczy.
Dodać chili i wyciśnięty ząbek czosnku.
Sos doprawić pikantnie do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Fasolę przełożyć na sitko i zostawić do odsączenia. Ciepłą. Ciepłą fasolę wymieszać z sosem. Domieszać dymkę, paprykę, zioła i oliwki.
Tuńczyka rozdrobnić i delikatnie połączyć z sałatką.
Można ją udekorować cząstkami cytryny lub pomarańczy i listkami świeżych ziół.

Tagi:

beza bezy fasola