Sposób przygotowania:
Sałatka z brukselki i ogórków
Brukselkę należy oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać szczyptę cukru i gotować pod przykryciem. Do miękkości, odcedzić i ostudzić.
Ogórki opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą.
Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać.
Ogórki opłukać, obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Brukselkę przekroić na pół, wsypać do miski, dodać ogórki i rzodkiewkę startą.
Śmietanę wymieszać z majonezem, solą i pieprzem i polać sałatkę, delikatnie wymieszać.