Sposób przygotowania:
Sałatka z buraków ćwikłowych i jabłek 4
Buraczki myjemy i gotujemy w mundurkach , studzimy , ja przelewam zimną wodą , to wówczas ładnie schodzi skórka . Obieramy kwaśne jabłka , ścieramy na tarce o dużych oczkach . Myjemy marchewkę , obieramy i również ścieramy na tarce . Tak samo robimy z buraczkami . Cebulkę obieramy z łuski , kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw . Wszystkie starte warzywa mieszamy bardzo dokładnie , dodajemy dwie łyżki cukru i łyżkę soli , mieszamy i odstawiamy na 1/2 godziny , aby sałatka puściła soki . W garnku gotujemy wodę z octem , cukrem oraz przyprawami . warzywa układamy w wyparzonych słoiczkach do 3/4 wysokości , zalewamy gorącą zalewą , szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 15 minut .
KasiaJulcia