Sposób przygotowania:
Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywamiPrzygotowanie warzyw
Za pomocą obieraczki do warzyw z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki.
Warzywa gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Po ugotowaniu warzywa osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obrane awokado kroimy w cienkie plasterki a cebulę w piórka.Pomidorki kroimy na połówki.
Przygotowanie sosu
W miseczce mieszamy oliwę extra vergine, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii oraz natki pietruszki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.
Ukladanie salatki
Na dużym talerzu układamy sałatkę. Najpierw plasterki marchwi, cukinii, po czym kawałki awokado, pokrojoną cebulę, pomidorki i ugotowaną ciecierzycę. Całość polewamy sosem.