Sposób przygotowania:
Sałatka z ciepłymi gruszkami na miodzie
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do dużej miski. Boczek kroimy w paski, układamy na zimnej patelni i wolno wytapiamy aż powstaną chrupiące wiórki. Tak było w przepisie Gordona, ja nie użyłam boczku. Użyłam skórę z dwóch udek kurczaka.Osuszamy na papierowym ręczniku, a tłuszcz zlewamy. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści zbieramy z wierzchu pianę aby nam nie kopciła. Na gorące masełko rzucamy obrane i pokrojone orzechy, smażymy aż się zarumienią. Następnie dodajemy miód, przyprawy i dokładnie mieszamy. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Chwilę smażymy, gdy gruszki zaczną ciemnieć wlewamy łyżkę octu i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia, wrzucamy gruszki i całość polewamy powstałym sosem. Wierzch każdej porcji posypujemy chrupiącymi wiórkami. Podajemy póki gruszki są ciepłe a tłuszczyk chrupiący.