Sposób przygotowania:
Sałatka warzywna z cukinią na zimę
Cukinię myjemy. Większe okazy obieramy, mniejsze pozostawiamy ze skórką. Nasiona wydrążamy. Oczyszczone cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy połowa soli i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru soku. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Wszystko razem mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy duże słoiki 20 minut, mniejsze 15 minut. Wyciągnięte słoiki stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia. Smacznego :)