Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Sałatka z cukinii w przecierze pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i kolorowa sałatka z cukinii , ogórków, papryki, cebuli, marchewki z dodatkiem przecieru pomidorowego.

Sałatka z cukinii w przecierze pomidorowym

Składniki:

Sałatka z cukinii w przecierze pomidorowym

 

  • 1 kg bardzo młodej nie obranej cukinii pozbawionej miękkiego miąższu
  • 1/2 kg młodych nie obranych ogórków gruntowych
  • 30 dag czerwonej papryki
  • 30 dag marchewki
  • 30 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka soli do przetworów
  • 3-4 łyżki cukru
  • 8 łyżek gęstego przecieru pomidorowego
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/2 szkl. octu 6%

Sposób przygotowania:

Sałatka z cukinii w przecierze pomidorowym
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. 

Obieramy marchew,cebulę i czosnek

Z papryki usuwamy gniazda nasienne.

Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy razem i nasalamy. Pozostawiamy na noc.

Następnego dnia dodajemy posiekaną natkę pietruszki i resztę składników. Dokładnie mieszamy wszystko razem.

Powkładać sałatkę do słoiczków ,zakręcić. Pasteryzować ok. 40 min.