Sposób przygotowania:
Sałatka z cykorii i pieczarek
Ząbek czosnku przekroić i natrzeć nim miskę. Ocet wymieszać z sosem sojowym, musztardą i cukrem. Mocno ubijając trzepaczką dodać olej, powinien powstać gęstawy sos. Obciąć korzenie cykorii i wyciąć głąb. Liście cykorii umyć. odwirować lub dobrze osaczyć. Pieczarki oczyścić, umyć i osaczyć. Paprykę umyć, przekroić na pól, usunąć gniazdo nasienne. Końce liści obciąć na długość 3 cm i wyłożyć nimi brzegi talerzy. Pozostałe listki pokroić w paski. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski. Częścią sosu pokropić ułożone na talerzach listki cykorii, resztę wymieszać ze składnikami sałatki. Sałatkę ułożyć na talerzach i posypać pietruszką. Podawać natychmiast.
Glumanda