szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

sałatka z czerwonej kapusty i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny dodatek do drugiego dania

sałatka z czerwonej kapusty i jabłek

Składniki:

sałatka z czerwonej kapusty i jabłek

 

  • pół główki czerwonej kapusty
  • 2 kwaśne jabłka
  • 100 gram rodzynek
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki kminku
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

sałatka z czerwonej kapusty i jabłek
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, usunąć głąb i poszatkować.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać masło,wino i sok z cytryny,doprawić kminkiem solą i pieprzem i dusić do miękkości.Dodać rodzynki i rozprowadzoną w łyżce wody mąkę.Dokładnie wymieszać i zagotować,doprawić solą, pieprzem i cukrem.