Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Sałatka z dzikich ziół

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tym roku zaczęłam przygodę z dziko rosnącymi ziołami. Stpniowo wprowadzam je do mojej kuchni głównie ze względów zdrowotnych. Zioła zbieram z dala od drogi w miejscach gdzie nie stosuje się żadnych oprysków i sztucznych nawozów.

Sałatka z dzikich ziół

Składniki:

Sałatka z dzikich ziół

na sałatkę z młodych ziół:

  • po małej garści ziela:
  • bluszczyk kurdybanek
  • krwawnik pospolity
  • liście mniszka lekarskiego
  • podagrycznik pospolity
  • przytulia czepna
  • 1/2 pęczka szczypiorku

na sos:

Sposób przygotowania:

Sałatka z dzikich ziół

Przygotowanie ziół:

Sałatka z dzikich ziół
Opłukane i osączone z nadmiaru wody zioła rwiemy na drobniejsze kawałki

Zebrane zioła płuczemy pod bieżącą wodą. Osączamy na sicie.

Palcami rwiemy na drobniejsze kawałki.

Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy.

Wszystkie rozdrobnione zioła i posiekany szczypiorek mieszamy razem.

Taką sałatkę przygotowujemy w kwietniu/maju gdy zioła są jeszcze młode.

Przygotowanie sosu:

Sałatka z dzikich ziół
Wszystkie składniki na sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem

Ząbek czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę.

W miseczce mieszamy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę,miód,olej lniany. Mieszamy i przyprawami pieprzem.

Sosem polewamy sałatkę.