Sposób przygotowania:
Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa
Chleb natrzeć z obu stron przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podrzeć go na kawałki lub pokroić w kostkę, skropić oliwą i usmażyć patelni do zrumienienia, ostudzić.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Pomidora pokroić w kostkę (ja swojego obrałam ze skórki), oliwki w plasterki, suszone pomidory i cebulę w paski. Składniki dressingu roztrzepać do otrzymania emulsji – najlepiej w zakręcanym słoiczku.
Zioła opłukać, listki podrzeć palcami.
Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać ziołami i polać dressingiem. Podawać natychmiast.
Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ grzanki nasiąkają wilgocią i tracą na smaku.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Pomidora pokroić w kostkę (ja swojego obrałam ze skórki), oliwki w plasterki, suszone pomidory i cebulę w paski. Składniki dressingu roztrzepać do otrzymania emulsji – najlepiej w zakręcanym słoiczku.
Zioła opłukać, listki podrzeć palcami.
Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać ziołami i polać dressingiem. Podawać natychmiast.
Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ grzanki nasiąkają wilgocią i tracą na smaku.