Sposób przygotowania:
Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką
Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię umyć i pokroić w grube plastry,przełożyć do miski. Kalarepkę obrać i także pokroić w grube plastry i dodać do cukinii. Wsypać paprykę w proszku,dodać szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Warzywa ułożyć na patelni grillowej i grillować aż będę miękkie i brązowe. Przełożyć na ręcznik papierowy i ostudzić. Szpinak opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki,przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w małą kostkę. Czyste pomidorki przekroić na pół. Rzodkiewki oczyścić z ogonków,umyć i pokroić w pół plasterki. Cebulę drobno poszatkować. Ogórka wyszorować,osuszyć i razem ze skórką pokroić w dużą kostkę. Dodać odsączony z zalewy groszek. Grillowane warzywa pokroić w paski o grubości około 3-4 mm i dodać do miski. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Dressing: w osobnej miseczce wymieszać octy z oliwą oraz miodem ( najlepiej trzepaczką aby dobrze składniki się połączyły). Następnie dodać musztardę i również dobrze ją połączyć z resztą dressingu. Przelać go do warzyw i wymieszać. Na małych oczkach zetrzeć ser i wmieszać go w sałatkę. Odstawić na około 30 minut do lodówki. Można zjeść sałatkę jako samodzielne danie albo podać do dań z grilla. Smacznego!
jaNina
kołczu
mysza75
monikaT83
zbysiowa
monikaT83