monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

I znów sama siebie zaskoczyłam doborem składników do tej sałatki ale to pozytywne zaskoczenie bo sałatka wyszła super,serdecznie polecam:))

Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką

 

  • 1/2 młodej cukinii (średniej wielkości)
  • 1/2 kalarepki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 4 pomidorki truskawkowe
  • garść młodego szpinaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 rzodkiewki (duże)
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 1/4 zielonego ogórka
  • sól,pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 20 g grana padano
  • Dressing:
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżki musztardy dijon

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką
Rozgrzać patelnię grillową. Cukinię umyć i pokroić w grube plastry,przełożyć do miski. Kalarepkę obrać i także pokroić w grube plastry i dodać do cukinii. Wsypać paprykę w proszku,dodać szczyptę soli i pieprzu i wymieszać. Warzywa ułożyć na patelni grillowej i grillować aż będę miękkie i brązowe. Przełożyć na ręcznik papierowy i ostudzić. Szpinak opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki,przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w małą kostkę. Czyste pomidorki przekroić na pół. Rzodkiewki oczyścić z ogonków,umyć i pokroić w pół plasterki. Cebulę drobno poszatkować. Ogórka wyszorować,osuszyć i razem ze skórką pokroić w dużą kostkę. Dodać odsączony z zalewy groszek. Grillowane warzywa pokroić w paski o grubości około 3-4 mm i dodać do miski. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Dressing: w osobnej miseczce wymieszać octy z oliwą oraz miodem ( najlepiej trzepaczką aby dobrze składniki się połączyły). Następnie dodać musztardę i również dobrze ją połączyć z resztą dressingu. Przelać go do warzyw i wymieszać. Na małych oczkach zetrzeć ser i wmieszać go w sałatkę. Odstawić na około 30 minut do lodówki. Można zjeść sałatkę jako samodzielne danie albo podać do dań z grilla. Smacznego!
Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką
przyprawione warzywa ułożyć na patelni grillowej i grillować
Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką
do miski przełożyć drobno pokrojony szpinak oraz pozostałe warzywa
Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką
grillowane warzywa pokroić w paski i dodać do miski
Sałatka z grillowaną cukinią i kalarepką
w osobnej miseczce wymieszać składniki dressingu i dodać go do sałatki