Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo często robię sałatki z rukolą, zmieniam tylko dodatki. Dziś wybór padł na pieczoną cukinię, pomidory i gorgonzolę. Wyszło pysznie :)

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią

Składniki:

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią

 

  • 1 mała cukinia
  • 60 g rukoli
  • 70 g gorgonzoli
  • 10 pomidorków cherry
  • Sól
  • Marynata: szklanka oliwy + oregano
  • Dressing: (poza oliwą), 3 łyżeczki musztardy, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią

Przygotowanie cukinii

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią
Plastry cukinii zanurzamy w marynacie z oliwy i oregano

Cukinię kroimy w plastry, oprószamy solą.

W miseczce łączymy oliwę z oregano, plastry cukinii moczymy w marynacie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 10 minut w 190 st.C. Upieczone plastry cukinii kroimy na ćwiartki.

Połączenie składników

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią
Do salaterki przekładamy wszystkie składniki, które połączyły z sosem

Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do salaterki, mieszamy.

Ponieważ gorgonzola jest dość słona i wyrazista, a cukinia była solona, nie dodajemy już soli.

Przygotowanie sosu

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią
Sos robimy z oliwy, musztardy i czosnku oraz oregano

Do kubeczka wlewamy oliwę (z oregano), w której była marynowana cukinia -wystarczy 1/3 kubka, dodajemy musztardę i drobno posiekany czosnek. Mieszamy, aż powstanie gładki sos.

Połączenie sałatki z sosem

Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukinią
Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy i jemy

Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy.

Jemy od razu po przygotowaniu - wtedy smakuje najlepiej - lub też pakujemy w pojemnik i zabieramy np.na drugie śniadanie do pracy.