Sposób przygotowania:
Sałatka z rukolą, pomidorami i pieczoną cukiniąPrzygotowanie cukinii
Cukinię kroimy w plastry, oprószamy solą.
W miseczce łączymy oliwę z oregano, plastry cukinii moczymy w marynacie i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10 minut w 190 st.C. Upieczone plastry cukinii kroimy na ćwiartki.
Połączenie składników
Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do salaterki, mieszamy.
Ponieważ gorgonzola jest dość słona i wyrazista, a cukinia była solona, nie dodajemy już soli.
Przygotowanie sosu
Do kubeczka wlewamy oliwę (z oregano), w której była marynowana cukinia -wystarczy 1/3 kubka, dodajemy musztardę i drobno posiekany czosnek. Mieszamy, aż powstanie gładki sos.
Połączenie sałatki z sosem
Sałatkę polewamy dressingiem, mieszamy.
Jemy od razu po przygotowaniu - wtedy smakuje najlepiej - lub też pakujemy w pojemnik i zabieramy np.na drugie śniadanie do pracy.