Sposób przygotowania:
Sałatka z kalafiora w słoiki.
Kalafiora należy dokładnie umyć i podzielić na "różyczki". Cebulę należy obrać ze skóry, umyć i pokroić w półplasterki. Papryki należy dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórków nie należy obierać lecz dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie pokroić w półplasterki. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, następnie zasypać trzema łyżkami stołowymi soli. Tak przygotowane warzywa wymieszać i odstawić na półtorej godziny. Po tym czasie wlać do miski jedną szklankę octu, jedną szklankę oleju, wsypać dwie szklanki cukru, wsypać jedną, płaską łyżeczkę chilli w proszku, dodać 5 listków laurowych, oraz ok. 15 ziarenek pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do umytych wcześniej słoików. Słoiki należy zagotować w garnku wypełnionym wodą. Słoiki powinny gotować się ok. 25 minut.