gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Sałatka z kapusty i czerwonych buraków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Sałatka na zimę godna polecenia. Jest smaczna, zdrowa i tania w przygotowaniu, ale niestety czasochłonna.Doskonale nadaje się do drugich dań

Sałatka z kapusty i czerwonych buraków

Składniki:

Sałatka z kapusty i czerwonych buraków

 

  • 1 kg. poszatkowana biała kapusta,
  • 1 kg. czerwone buraki ugotowane,
  • 20 dag. cebula,
  • 1 szklanka woda,
  • 0,5 szklanki cukier,
  • 0,5 szklanki ocet %,
  • 1 łyżka-sól,
  • kilka ziaren ziele angielskie,
  • kilka sztuk liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty i czerwonych buraków
Poszatkować drobno kapustę białą. Do tego potrzeć na grubych oczkach tarki ugotowane czerwone buraki oraz pokrojoną cebulę. Zrobić zalewę z podanych w /w składników. Zagotować ją i wlać do kapusty i buraków. Całość zostawić na 12 godzin do przegryzienia się składników. Następnie przekładać ją do słoików. Zakręcać i gotować na wolnym ogniu pół godziny.

Tagi:

buraki kapusta