Sposób przygotowania:
Sałatka z kapusty i warzyw na zimę
Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w pól talarki, a paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w paseczki.
Poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski mieszamy.
Dodajemy do nich ziele angielskie i liście laurowe., posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy lekko ściskając warzywa w rękach. Dodajemy ocet i olej – mieszamy i jeśli jest potrzeba doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem – dostawiamy na 2 godziny.
Sałatkę razem z powstałą wodą przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku lub 30 minut piekąc je w temperaturze 130 stopni.
Słoiki wyjmujemy stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę kroimy w pól talarki, a paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w paseczki.
Poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski mieszamy.
Dodajemy do nich ziele angielskie i liście laurowe., posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy lekko ściskając warzywa w rękach. Dodajemy ocet i olej – mieszamy i jeśli jest potrzeba doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem – dostawiamy na 2 godziny.
Sałatkę razem z powstałą wodą przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku lub 30 minut piekąc je w temperaturze 130 stopni.
Słoiki wyjmujemy stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.