Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Sałatka z kapusty i warzyw na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna sałatka z kapusty z dodatkiem warzyw i odświeżającego ogórka poleca się do słoika, aby zimą móc cieszyć nas smakiem jesieni :)

Sałatka z kapusty i warzyw na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kapusty i warzyw na zimę

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty i warzyw na zimę
Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę kroimy w pól talarki, a paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w paseczki.

Poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski mieszamy.

Dodajemy do nich ziele angielskie i liście laurowe., posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy lekko ściskając warzywa w rękach. Dodajemy ocet i olej – mieszamy i jeśli jest potrzeba doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem – dostawiamy na 2 godziny.

Sałatkę razem z powstałą wodą przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku lub 30 minut piekąc je w temperaturze 130 stopni.

Słoiki wyjmujemy stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Sałatka z kapusty i warzyw na zimę
Kapustę drobno szatkujemy - przekładamy do miski
Sałatka z kapusty i warzyw na zimę
Ogórki obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pól talarki, a paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w paseczki.
Sałatka z kapusty i warzyw na zimę
Poszatkowane i pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski mieszamy. Dodajemy do nich ziele angielskie i liście laurowe., posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy lekko ściskając warzywa w rękach. Dodajemy ocet i olej – mieszamy i jeśli jest potrzeba doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem – dostawiamy na 2 godziny.
Sałatka z kapusty i warzyw na zimę
Sałatkę razem z powstałą wodą przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut gotując w garnku lub 30 minut piekąc je w temperaturze 130 stopni. Słoiki wyjmujemy stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Tagi:

przetwory