kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z kapusty i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.

Sałatka z kapusty i papryki

Składniki:

Sałatka z kapusty i papryki

podstawowe

  • (na 9 słoików 1l)
  • 2kg młodej kapusty
  • 1kg czerwonej papryki
  • 500g żółtej papryki
  • 750g marchwi
  • 5 średnich cebul
  • pęczek natki pietruszki

 

  • zalewa: 4 szklanki octu
  • 4 szklanki oleju
  • 8 szklanek wody
  • 8 czubatych łyżek soli
  • 24 płaskie łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty i papryki

1

Sałatka z kapusty i papryki
najłatwiej jest poszatkować warzywa z pomoca robota kuchennego.

Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut.

Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.

2

Sałatka z kapusty i papryki
Skłądnki zalewy umieszczamy w dużym garnku i zagotowujemy.

Przygotowujemy zalewę: Do dużego garnka wlewamy wodę, olej i ocet oraz dosypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.

3

Sałatka z kapusty i papryki
Wysterylizowane słoiki wypełniamy sałatką.

Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Słoiki napełniamy warzywami lekko dociskając.

4

Sałatka z kapusty i papryki
warzywa zalewamy gorącą zalewą. Studzimy dnem do góry.

Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Od razu zakręcamy i pozostawiamy wo wystudzenia do góry dnem.