Sposób przygotowania:
Sałatka z kapusty i papryki1
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut.
Warzywa myjemy. Kapustę drobno szatkujemy a papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym kapustę i papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a cebule w piórka. Natkę drobno siekamy.
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.
2
Przygotowujemy zalewę: Do dużego garnka wlewamy wodę, olej i ocet oraz dosypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia.
3
Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po listku laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Słoiki napełniamy warzywami lekko dociskając.
4
Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Od razu zakręcamy i pozostawiamy wo wystudzenia do góry dnem.