Sposób przygotowania:
Sałatka z kapusty na zimę
Kapustę poszatkować. Marchew obrać, umyć i zatrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w drobną kostkę.Cebulę pozbawić wierzchniej warstwy i pokroić w cieniutkie piórka. Wszystkie warzywa wrzucić do jednej dużej miski zasypać solą i dobrze wymieszać. Odstawić na około 3 godziny. Po tym czasie przygotować zalewę.Wszystkie składniki zalewy dać do jednego garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z warzywami. Przemieszać i przekładać do słoików, do których wcześniej włożyć po dwa angielskie ziela, dwa ziarenka pieprzu i po jednym liściu laurowym. Pozostała zalewą uzupełnić słoiki. Można końcówką łyżki zrobić ostrożnie "dziury", by zalewa mogła wszędzie dotrzeć. Następnie szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 10 minut.