misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Sałatka z kapusty na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tak niewiele potrzeba żeby wyczarować coś pysznego na zimowy czas. Taka sałatka to pyszny dodatek do każdego obiadu.

Sałatka z kapusty na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kapusty na zimę

 

  • 5kg białej kapusty
  • 1kg czerwonej papryki
  • 1kg marchewki
  • 1kg cebuli
  • 4 łyżki soli

 

  • Zalewa:

 

  • 1,5 szkl wody
  • 1,5 szkl octu 10%
  • 1,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl cukru

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty na zimę
Kapustę poszatkować. Marchew obrać, umyć i zatrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Pozbawić gniazd nasiennych. Następnie pokroić w drobną kostkę.Cebulę pozbawić wierzchniej warstwy i pokroić w cieniutkie piórka. Wszystkie warzywa wrzucić do jednej dużej miski zasypać solą i dobrze wymieszać. Odstawić na około 3 godziny. Po tym czasie przygotować zalewę.Wszystkie składniki zalewy dać do jednego garnka i zagotować. Gorącą zalewę wlać do miski z warzywami. Przemieszać i przekładać do słoików, do których wcześniej włożyć po dwa angielskie ziela, dwa ziarenka pieprzu i po jednym liściu laurowym. Pozostała zalewą uzupełnić słoiki. Można końcówką łyżki zrobić ostrożnie "dziury", by zalewa mogła wszędzie dotrzeć. Następnie szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 10 minut.
Sałatka z kapusty na zimę
Paprykę myjemy, marchew obieramy i dokładnie myjemy
Sałatka z kapusty na zimę
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach
Sałatka z kapusty na zimę
Poszatkowaną kapustę oraz pozostałe warzywa dajemy do sporej miski
Sałatka z kapusty na zimę
Wszystkie warzywa posypać solą i bardzo dokładnie wymieszać

Tagi:

kapusta