Sposób przygotowania:
Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę
Kapustę drobno siekamy. Ogórki dokładnie myjemy, szatkujemy na gilotynie do warzyw w cienkie talarki. Marchew obieramy, myjemy i również kroimy na talarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne oraz białe błonki. Kroimy w cienkie paseczki o długości około 2-3 cm. Do dużej miski wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz pokruszone na drobniejsze kawałki liście laurowe. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 1,5 godziny w niezbyt ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy ocet i olej. Dodajemy cukier, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na godzinę. Sałatkę przekładamy do 6-7 wyparzonych słoiczków o średniej pojemności 420 ml. Wlewamy zalewę, aby przykryć warzywa. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy je około 20 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia (słoikczki typu twist uprzednio dokręcamy, odwracamy do góry dnem).Sałatkę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.