Sałatki

Sałatki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Książka Kucharska: Smaczne sałatki mięsne warzywne deserowe

sałatka z kurczakiem i kapusta pekiń II

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki: "Smaczne sałatki" Irena Radwańska

sałatka z kurczakiem i kapusta pekiń II

Składniki:

sałatka z kurczakiem i kapusta pekiń II

 

  • 1 piers z kurczaka,
  • 1 nieduża kapusta pekińska,
  • 25 dag żółtego sera,
  • 2 marchewki (najlepsze młode),
  • przyprawa do kurczaka.
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki smietany lub jogurtu naturalnego,
  • 2 zabki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

sałatka z kurczakiem i kapusta pekiń II
Kapustę umyć, drobno poszatkować. Mięso z kurczaka pokroić w cienkie paski, posypać przyprawa do kurczaka, odstawić na co najmniej 2 godziny, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Majonez połączyć z jogurtem lub śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wymieszać.