ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Sałatka z łososia i szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tą sałatką można elegancko ugościć niespodziewanych gości

Sałatka z łososia i szparagów

Składniki:

Sałatka z łososia i szparagów

 

  • 90 dag szparagów z odciętymi końcówkami
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 4 filety z łososia
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 6 szklanek mieszanych sałat
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z łososia i szparagów
Rozgrzej piekarnik do 230`C.Szparagi rozłóż pojedynczą warstwą na blasze do pieczenia,skrop 2 łyżeczkami oliwy,posyp solą i pieprzem.Obróć je,żeby pokryły się tłuszczem z obu stron.Piecz szparagi około 20 minut,aż będą lekko zrumienione.W międzyczasie dopraw łososia solą i pieprzem.Żaroodporne naczynie lekko natłuść oliwą,ułóż w nim łososia i piecz przez 10-12 minut,aż łatwo będzie można oddzielić widelcem płatek mięsa.W zakręcanym słoiku umieść musztardę,ocet,resztę oliwy,1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.Dokładnie zakręć i przez chwilę energicznie potrząsaj słoikiem, żeby składniki się połączyły.W misce ułóż sałatę,polej ją dwiema łyżkami sosu.Wyłóż łososia i szparagi,skrop resztą sosu.