Sposób przygotowania:
Sałatka z łososia i szparagów
Rozgrzej piekarnik do 230`C.Szparagi rozłóż pojedynczą warstwą na blasze do pieczenia,skrop 2 łyżeczkami oliwy,posyp solą i pieprzem.Obróć je,żeby pokryły się tłuszczem z obu stron.Piecz szparagi około 20 minut,aż będą lekko zrumienione.W międzyczasie dopraw łososia solą i pieprzem.Żaroodporne naczynie lekko natłuść oliwą,ułóż w nim łososia i piecz przez 10-12 minut,aż łatwo będzie można oddzielić widelcem płatek mięsa.W zakręcanym słoiku umieść musztardę,ocet,resztę oliwy,1/4 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu.Dokładnie zakręć i przez chwilę energicznie potrząsaj słoikiem, żeby składniki się połączyły.W misce ułóż sałatę,polej ją dwiema łyżkami sosu.Wyłóż łososia i szparagi,skrop resztą sosu.