Sposób przygotowania:
Sałatka z łososiem w cytrynowym sosie
Rukolę opłukać na sicie i osączyć z wody. Lekko osuszyć na ściereczce i przełożyć do miski. Botwinkę umyć i osączyć. Do sałatki oberwać z niej tylko najmniejsze małe i delikatne listki. Listki botwinki wrzucić do miski i wymieszać z rukolą. Łososia wędzonego podzielić na około 2 centymetrowe kawałki i dorzucić do miski z rukolą i botwinką. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół i wycisnąć sok do filiżanki usuwając ewentualne pestki. Do soku z cytryny dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy oraz 3 szczypty kolorowego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego (możemy zastąpić pieprz kolorowy również pieprzem czarnym). Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać polać sałatkę i lekko wymieszać wszystkie składniki. Rukolę i botwinkę możemy również zastąpić innymi typami sałat np. sałatą lodową, maślaną lub raszponką.