sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Sałatka z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka sałatka w sam raz na wiosenne drugie śniadanie do pracy. Mozzarella to uniwersalny ser, który wyśmienicie smakuje w połączeniu także z owocami. Całość dopełnia lekki sos jogurtowo- wiśniowy i jadalne bratki.

Sałatka z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami

Składniki:

Sałatka z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami

Składniki

  • mix sałat
  • gruszki w zalewie lub jedna świeża
  • 1 mozzarella
  • 1/4 szkl jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki wiśni z soku
  • jadalne bratki
  • nasiona chia
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka z mozzarellą, gruszką i jadalnymi bratkami
Sałatkę przygotowałam bezpośrednio w pojemniku. Na jego dnie układamy dowolną ilość mixu sałat. Mozzarellę kroimy w plastry. Jeżeli używamy świeżej gruszki usuwamy z niej gniazdo nasienne, kroimy również w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki układamy na przemian na sałacie.

Jogurt i wiśnie z soku miksujemy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Takim sosem polewamy sałatkę. Posypujemy nasionami chia i dekorujemy jadalnymi bratkami oraz pozostałymi wiśniami.