Marty

Marty

Kucharz
[Przepisów: 4]

Frużelina z borówki amerykańskiej - borówki w żelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały smak lata zamknięty w słoiczku. Frużelina nie za słodka idealna do gofrów, deserów, tortów, ciast, a także jako dodatek do porannej owsianki.

Frużelina z borówki amerykańskiej - borówki w żelu

Składniki:

Frużelina z borówki amerykańskiej - borówki w żelu

Na masę

  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 300 g cukru
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Frużelina z borówki amerykańskiej - borówki w żelu
1. Borówki wraz z cukrem zagotować do momentu aż puszczą sok ciągle mieszając, by nie przywarły do garnka.

2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną zimnej wody do uzyskania zawiesiny i taką dodać do borówek, wymieszać i chwilę gotować.

3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do borówek.

4. Wrzącą frużelinę przelać do wylarzonych wcześniej słoiczków i odwrócić do góry dnem, aż do ostygnięcia.