Sposób przygotowania:
Frużelina z borówki amerykańskiej - borówki w żelu
1. Borówki wraz z cukrem zagotować do momentu aż puszczą sok ciągle mieszając, by nie przywarły do garnka.
2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną zimnej wody do uzyskania zawiesiny i taką dodać do borówek, wymieszać i chwilę gotować.
3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do borówek.
4. Wrzącą frużelinę przelać do wylarzonych wcześniej słoiczków i odwrócić do góry dnem, aż do ostygnięcia.
2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną zimnej wody do uzyskania zawiesiny i taką dodać do borówek, wymieszać i chwilę gotować.
3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do borówek.
4. Wrzącą frużelinę przelać do wylarzonych wcześniej słoiczków i odwrócić do góry dnem, aż do ostygnięcia.