Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Sałatka z ogórkiem i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 123
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna jako dodatek do mięsa.

Sałatka z ogórkiem i papryką

Składniki:

Sałatka z ogórkiem i papryką

 

Składniki na zalewę:

  • 2 szk. cukru
  • 3 szk. octu 10%
  • 2szk. oleju
  • 4 szk. wody

Sposób przygotowania:

Sałatka z ogórkiem i papryką

I

Sałatka z ogórkiem i papryką
przygotowanie warzyw, myjemy, ossuzamy, kroiny,

1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w grubsze plastry.

2. Czosnek obieramy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.

3. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki.

4. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.

5. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, marchew, cebulę, paprykę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.

II

Sałatka z ogórkiem i papryką
układanie warzyw w słoikach

Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.

7. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.

8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

III

10. Gotowe, smacznego.