Sposób przygotowania:
Marynowane pieczarkiPieczarki
![Marynowane pieczarki Marynowane pieczarki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marynowane-pieczarki-475873.jpg)
Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy. W garnku zagotowujemy kilka litrów wody z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego. Wrzucamy pieczarki i gotujemy od zagotowania ok 5-10 minut.
Słoiki
![Marynowane pieczarki Marynowane pieczarki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marynowane-pieczarki-475874.jpg)
Po odcedzeniu pieczarki przekładamy do słoików tak, by nie zajmowały w nich więcej niż 2/3 miejsca.
Zalewa
![Marynowane pieczarki Marynowane pieczarki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marynowane-pieczarki-475875.jpg)
Do każdego słoika wkładamy plaster marchewki, cebuli i czosnku. Dodajemy też listek laurowy, ziele, gorczycę i pieprz.
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy i zalewamy do pełna pieczarki w słoikach.
Pasteryzacja
![Marynowane pieczarki Marynowane pieczarki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marynowane-pieczarki-475876.jpg)
Gorące słoiki odwracamy do góry dnem do zawekowania. Można też pasteryzować słoiki kilka minut w garnku z wodą.