WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Marynowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie tylko dodatek do wędlin, ale też idealna, ostra przekąska. Drobne pieczarki marynowane w kwaśno - słodkiej zalewie.

Marynowane pieczarki

Składniki:

Marynowane pieczarki

Główne

Zalewa

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Marynowane pieczarki

Pieczarki

Marynowane pieczarki
Pieczarki najlepiej gotować partiami w kwaśnej wodzie.

Grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy. W garnku zagotowujemy kilka litrów wody z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego. Wrzucamy pieczarki i gotujemy od zagotowania ok 5-10 minut.

Słoiki

Marynowane pieczarki
Pieczarki muszą mieć miejsce i nie być ściśle ułożone.

Po odcedzeniu pieczarki przekładamy do słoików tak, by nie zajmowały w nich więcej niż 2/3 miejsca.

Zalewa

Marynowane pieczarki
Do każdeho słoika dodajemy warzywa i przyprawy.

Do każdego słoika wkładamy plaster marchewki, cebuli i czosnku. Dodajemy też listek laurowy, ziele, gorczycę i pieprz.
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy i zalewamy do pełna pieczarki w słoikach.

Pasteryzacja

Marynowane pieczarki
Słoiki z pieczarkami, gdy zalejemy wrzącą zalewą nie wymagają pasteryzacji.

Gorące słoiki odwracamy do góry dnem do zawekowania. Można też pasteryzować słoiki kilka minut w garnku z wodą.