Sposób przygotowania:
Sałatka z owocami morza
Mieszankę odsączyć z zalewy. Jeśli mieszanka owoców morza jest z mrożonki uprzednio obgotowanej – wystarczy rozmrozić, jeśli jest surowa – najlepiej przesmażyć na maśle z dodatkiem czosnku. Owoc grapefruita obrać ze skóry i białych błon. Cząstki miąższu wykrawać spomiędzy błon ostrym nożem, ułożyć na sałacie. Sok z owocu zbierać do miseczki. Dna karczochów wyjąć z zalewy i udekorować nimi talerz, posypać groszkiem odsączonym z puszki. Na wierzchu ułożyć owoce morza i polać wszystko sokiem z grapefruita. Jeśli owoce morza smażone były na maśle – wystarczy polać czosnkowym masłem i posolić do smaku. Jeśli były z puszki – polać sosem vinaigrette lub majonezowym.