Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka z panierowaną marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z rukolą i ugotowaną, a następnie usmażoną w panierce marchewką, polana lekkim sosem.

Sałatka z panierowaną marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z panierowaną marchewką

 

  • 2 średnie marchewki
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 małe jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 garść rukoli
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3 czubate łyżeczki sera feta
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Sałatka z panierowaną marchewką
Obrane marchewki przekroić wzdłuż na pół. Pokroić je na krótsze (ok. 5 cm długości) kawałki. Marchewki przełożyć do garnka. Dodać do nich łyżeczkę cukru i trochę soli, zalać wodą (tyle, żeby marchewka była przykryta). Marchewki ugotować do miękkości,a następnie odcedzić je i lekko przestudzić. Jajko wbić do miseczki i rozbełtać. Maczać w nim ugotowane marchewki, a następnie obtaczać je w bułce tartej. Marchewki w panierce kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone marchewki ostudzić. Cebulę pokroić w cienkie piórka i wymieszać z rukolą. Na sałacie z cebulą ułożyć przestudzone marchewki. Ser feta pokruszyć i posypać nim sałatkę. Leciutko oprószyć solą i pieprzem. Do oleju dodać resztę cukru, ocet i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, wymieszać. Sosem polać sałatkę.
Sałatka z panierowaną marchewką
Obrana przekrojona ugotowana i odcedzona marchewka.
Sałatka z panierowaną marchewką
Usmażona na rumiano marchewka w panierce.
Sałatka z panierowaną marchewką
Wszystkie składniki sałatki ułożone na półmisku.
Sałatka z panierowaną marchewką
Sos przygotowany z oleju octu cukru i suszonych pomidorów.