Sposób przygotowania:
Sałatka z panierowaną marchewką
Obrane marchewki przekroić wzdłuż na pół. Pokroić je na krótsze (ok. 5 cm długości) kawałki. Marchewki przełożyć do garnka. Dodać do nich łyżeczkę cukru i trochę soli, zalać wodą (tyle, żeby marchewka była przykryta). Marchewki ugotować do miękkości,a następnie odcedzić je i lekko przestudzić. Jajko wbić do miseczki i rozbełtać. Maczać w nim ugotowane marchewki, a następnie obtaczać je w bułce tartej. Marchewki w panierce kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone marchewki ostudzić. Cebulę pokroić w cienkie piórka i wymieszać z rukolą. Na sałacie z cebulą ułożyć przestudzone marchewki. Ser feta pokruszyć i posypać nim sałatkę. Leciutko oprószyć solą i pieprzem. Do oleju dodać resztę cukru, ocet i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, wymieszać. Sosem polać sałatkę.