anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z papryką, pomarańczą i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka, którą można zabrać do pracy, zjeść na kolację lub jako dodatek do obiadu.

Sałatka z papryką, pomarańczą i fetą

Składniki:

Sałatka z papryką, pomarańczą i fetą

 

  • mała kapusta pekińska– ¼ szt.
  • pomarańcza – 1 szt.
  • pokruszony ser feta - 4 łyżki
  • papryka żółta – ½ szt.
  • papryka czerwona – ½ szt.
  • cebula czerwona - ½ szt.
  • posiekane świeże zioła – 1 łyżka
  • SOS DO SAŁATKI:
  • olej z pestek winogron – 3 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • świeży sok z pomarańczy - 2 łyżki
  • cukier – 1 łyżeczka
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól morska - do smaku
  • pieprz świeżo mielony - do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z papryką, pomarańczą i fetą
Kapustę pekińską myję, osuszam i kroję na drobne kawałki, a paprykę w cienkie paski. SOS DO SAŁATKI: czosnek przeciśnięty przez praskę rozgniatam z solą, następnie mieszam z olejem i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodaję musztardę i miód, doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość bardzo dokładnie ucieram, aż powstanie jednolita emulsja. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, dodaję pokrojoną na cząstki pomarańczę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość polewam sosem, posypuję świeżymi ziołami, pokruszonym serem feta i delikatnie mieszam. Sałatkę doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem.