Sposób przygotowania:
Sałatka z pekinki i pieczarek
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i obgotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kostkę. Pora dzielimy na pół- najpierw kroimy dolną jaśniejszą część na cienkie krążki albo na drobno. Jabłka kroimy na drobna kosteczkę albo ścieramy na tarce o dużych oczkach ( wraz ze skórką ! ). Groszek odcedzamy z zalewy. Kapustę pekińską szatkujemy drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce, dodajemy majonez wraz z przyprawami. Na wierzch sałatki wykładamy jajka ugotowane na twardo i przekrojone wzdłuż na ćwiartki. Na jajka kładziemy po łyżeczce ketchupu. Całość posypujemy zieloną połową pora pokrojoną na drobno. Można zostawić kawałek pora do przybrania, ewentualnie natkę pietruszki. SMACZNEGO :)
msewka