monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów

Sałatka z pieczonych batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 99
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz zrobiłam sałatkę na bazie pieczonych batatów i jestem nią oczarowana. Serdecznie polecam do przygotowania.

Sałatka z pieczonych batatów

Składniki:

Sałatka z pieczonych batatów

 

  • 280 g batatów- 3 małe sztuki
  • 115 kukurydzy z puszki
  • 130 g mrożonego groszku
  • 1 cebula czerwona
  • 100 g rzodkiewki
  • 3 jajka
  • 35 g majonezu light
  • 15 g musztardy stołowej
  • 10 g ketchupu pikantnego
  • 15 g jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych batatów

ETAP 1:

Sałatka z pieczonych batatów
umyte i osuszone bataty upiec w folii do miękkości

Bataty umyć, osuszyć. Każdy owinąć folią spożywcza i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. piec około 40 minut ( większe sztuki nawet do godziny, moje sztuki nie miały nawet po 100 g więc szybciej się upiekły). Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.


Jajka ugotować na twardo. Groszek ugotować do miękkości, ale uważać aby go nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić zupełnie.

ETAP 2:

Sałatka z pieczonych batatów
wymieszać w misce delikatnie wszystkie składniki sałatki

Bataty pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski. Dodać odcedzoną kukurydzę oraz groszek. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, przełożyć do miski. Rzodkiewki sprawić. Pokroić w grube plastry i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w ćwierć plasterki jajka. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.

ETAP 3:

Sałatka z pieczonych batatów
wymieszać w miseczce składniki dressingu i dodać do sałatki

W małej miseczce wymieszać jogurt, majonez, musztardę oraz ketchup. Dodać do miski i po raz ostatni ostrożnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.