Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczonych batatówETAP 1:
Bataty umyć, osuszyć. Każdy owinąć folią spożywcza i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. piec około 40 minut ( większe sztuki nawet do godziny, moje sztuki nie miały nawet po 100 g więc szybciej się upiekły). Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo. Groszek ugotować do miękkości, ale uważać aby go nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić zupełnie.
ETAP 2:
Bataty pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski. Dodać odcedzoną kukurydzę oraz groszek. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, przełożyć do miski. Rzodkiewki sprawić. Pokroić w grube plastry i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w ćwierć plasterki jajka. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
ETAP 3:
W małej miseczce wymieszać jogurt, majonez, musztardę oraz ketchup. Dodać do miski i po raz ostatni ostrożnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.