agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sałatka z pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszna jesienna sezonowa sałatka. Idealna jako samodzielne danie lub dodatek do mięs lub ryby. Przepyszna, gorąco polecam:)

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:

Sałatka z pieczonych warzyw

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych warzyw
Dynię obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w większą kostkę.

Marchewkę obrać i pokroić. Przełożyć na blaszkę( wraz z pestkami dyni) , posypać solą morską, świeżo mielonym pieprzem, polać odrobiną oliwy z oliwek.

Wstawić do piekarnika i piec do miękkości dyni. W tym czasie bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odstawić aby puścił soki. Później opłukać , osuszyć. pokroić w kostkę i przełożyć na blaszkę.

Fasolkę pokroić , lekko obgotować.

Przełożyć do bakłażana, posypać solą, pieprzem, czosnkiem suszonym, majerankiem. przemieszać i piec do miękkości. Do sałatki użyłam bobu mrożonego ( z mojego ogródka :) ).

Obgotować go al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do upieczonych warzyw. Wszystkie dokładnie wymieszać, można ewentualnie doprawić lub dodać odrobinę oliwy z oliwek.

Podałam z pieczywem czosnkowym. Smacznego :)