kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1058]

Sałatka z pieczonych warzyw z matiasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną sałatkę. Przygotowana z pieczonych buraków i ziemniaków z dodatkiem matiasa. Polecam na kolację.

Sałatka z pieczonych warzyw z matiasem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z pieczonych warzyw z matiasem

 

  • 3 średnie pieczone ziemniaki
  • 2 średnie pieczone buraki
  • 2 matiasy
  • 1/2 białej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pokrojony szczypior

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych warzyw z matiasem
Matiasy wkładamy do wody i moczymy przez 1 godzinę. Pieczone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Matiasy wyjmujemy z wody i osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę.

Pokrojone składniki wkładamy do miski i dodajemy majonez, przyprawy.

Mieszamy. Przed podaniem posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Sałatka z pieczonych warzyw z matiasem
Obrane ze skórki pieczone ziemniaki pokrojone w kostkę.
Sałatka z pieczonych warzyw z matiasem
Obrane ze skórki pieczone buraki pokrojone w kostkę.
Sałatka z pieczonych warzyw z matiasem
Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski i mieszamy.