Sposób przygotowania:
Sałatka z pieczonymi burakami
Buraki oczyścić, obrać, jeśli są duże to pokroić w sporą kostkę, jeśli są młodziutkie, mogą być w całości. Wkładamy w naczynie żaroodporne, solimy, pieprzymy, kropimy obficie oliwą, przykrywamy folia alu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st na jakieś 20-25 minut, do chwili aż buraki będą miękkie. Sałatę trzeba porwać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać nasze upieczone buraki, Czosnek zmiażdżyć, posiekać drobno, wymieszać z łyżką oliwy, dodać do sałatki. Do jogurtu naturalnego wsypać łyżeczkę czosnku granulowanego, dodać sól i pieprz, odstawić do "przegryzienia" się smaku. . Polać sałatkę przed podaniem, posypujac wierzch kolendrą lub koperkiem