Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aksamitny i delikatny włoski ser burrata świetnie smakuje w połączeniu z rukolą i jajkiem. Taka lekka sałatka sprawdzi się na przykład jako kolacja.

Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata

 

  • 100 gram rukoli
  • 2 jajka
  • 1 mały pomidor
  • 1 opakowanie sera burrata (120 gram)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sos:
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata
Rukolę płuczemy, osuszamy i układamy na dwóch talerzach. Jajka gotujemy na twardo.

Na rukoli układamy po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Ser burrata rwiemy na kawałki i układamy na sałatce. Posypujemy ziarnami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).

Przygotowujemy sos:

mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy sałatkę.
Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata
Rukolę płuczemy, osuszamy i układamy na dwóch talerzach.
Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata
Jajka gotujemy na twardo. Na rukoli układamy po jednym jajku pokrojonym na ćwiartki oraz pomidora pokrojonego w kostkę.
Sałatka z rukolą, jajkiem i serem burrata
Ser burrata rwiemy na kawałki i układamy na sałatce.