annamaria

annamaria

Szef Kuchni
[Przepisów: 75]

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Super prosty przepis na sałatkę z tuńczyka układaną warstwami.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Składniki:

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

 

  • 1 torebka ryżu
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 ogórki konserwowe
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy bawarskiej
  • koperek (świeży lub suszony)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki pokroić w kosteczkę. Białka oddzielić od żółtek. Białka zetrzeć na tarce a żółtka pokruszyć. Zrobić sos: wymieszać majonez, musztardę i jogurt naturalny (jeśli jest taka potrzeba doprawić solą i pieprzem). Układać (najlepiej w przezroczystej misce) warstwami: ryż, sos, ogórek, kukurydza, sos, ryż, żółtko - całość posypać drobno posiekanym koperkiem.