Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli zostały nam gotowane warzywa z rosołu, warto z nich przygotować pyszną sałatkę w połączeniu z ryżem oraz tuńczykiem.

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami

 

  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 100 gram ryżu pełnoziarnistego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i zostawiamy, aby wystygł.

Gotowane warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.

Dodajemy fasolę odsączoną z zalewy oraz ogórki pokrojone w kostkę.

Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz ostudzony ryż.

Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników razem z tuńczykiem odsączonym z zalewy.

Dodajemy majonez, doprawiamy sałatkę pieprzem i solą, mieszamy.
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami
Gotowane warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami
Dodajemy fasolę odsączoną z zalewy oraz ogórki pokrojone w kostkę.
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami
Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz ostudzony ryż.
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i gotowanymi warzywami
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników razem z tuńczykiem odsączonym z zalewy.