Sposób przygotowania:
Sałatka z selera
Jeden średniej wielkości twardy seler utrzeć na grubej tarce. Wsypać wiórka do naczynia parownika i wyrównać powierzchnię (nie ubijać!). Na wierzchu selera rozsypać równomierną warstwę dobrze umytych rodzynek. Całość parować maks. 5 - 7 minut i nie przedłużać, gdyż seler zbytnio zmięknie . Natychmiast przesypać do miski, posolić, wlać sok z cytryny, dodać pieprz, cukier i wymieszać. Po ostygnięciu dodać jabłka utarte na tej samej tarce. Wymieszać. Całość przełożyć do mniejszej, szklanej miski i lekko docisnąć łyżką. Właściwy smak pojawia się na drugi dzień. Seler można jeść w stanie surowym, ale czasami, gdy jedzenie surowych jarzyn jest niewskazane lub szkodzi, możemy je tak dostosować. Ponadto smak potrawy jest zupełnie inny.
Sarenka
maciek_001
Ciekawe połączenie - świeży imbir, który jest dość ostry, kurkuma i miód.
Pozdrawiam