maciek_001

maciek_001

Kucharz
[Przepisów: 9]

Sałatka z selera

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Utarty seler i rodzynki umieścić w parowniku Po odparowaniu dodać sól, cukier, pieprz, sok z cytryny Po wystygnięciu dodać utarte jabłka

Sałatka z selera

Składniki:

Sałatka z selera

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z selera
Jeden średniej wielkości twardy seler utrzeć na grubej tarce. Wsypać wiórka do naczynia parownika i wyrównać powierzchnię (nie ubijać!). Na wierzchu selera rozsypać równomierną warstwę dobrze umytych rodzynek. Całość parować maks. 5 - 7 minut i nie przedłużać, gdyż seler zbytnio zmięknie . Natychmiast przesypać do miski, posolić, wlać sok z cytryny, dodać pieprz, cukier i wymieszać. Po ostygnięciu dodać jabłka utarte na tej samej tarce. Wymieszać. Całość przełożyć do mniejszej, szklanej miski i lekko docisnąć łyżką. Właściwy smak pojawia się na drugi dzień. Seler można jeść w stanie surowym, ale czasami, gdy jedzenie surowych jarzyn jest niewskazane lub szkodzi, możemy je tak dostosować. Ponadto smak potrawy jest zupełnie inny.