dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Sałatka z soczewicą i rostbefem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, pikantna sałatka z soczewicą.

Sałatka z soczewicą i rostbefem

Składniki:

Sałatka z soczewicą i rostbefem

 

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 liść laurowy
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • 40 dag rostbefu
  • 2 cebule
  • 7 łyżek oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 pomidory
  • kilka liści sałaty

Sposób przygotowania:

Sałatka z soczewicą i rostbefem
Soczewicę namocz na noc. Dodaj liść laurowy, szczyptę soli oraz pieprzu i gotuj 15 minut. Pozostaw z wodą, aż ostygnie. Rostbef oprósz solą i pieprzem. Usmaż na 2 łyżkach oleju. Po ostudzeniu pokrój w bardzo cienkie plasterki. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z octem, musztardą, posiekaną natką i resztą oleju. Dopraw solą oraz pieprzem. Soczewicę osącz i polej sosem. Razem z mięsem i cząstkami pomidorów ułóż na sałacie.