jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

W sezonie truskawkowym te pyszne owoce wykorzystuje nie tylko do deserów. Doskonale nadają się one także do dań mięsnych i sałatek. Polecam wypróbować takie połączenia:)

Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami
KLOPSIKI: Mięso przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dokładamy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę. Dokładnie mieszamy całość. Z tak przygotowanego mielonego formujemy małe klopsiki (wielkość nieco większa od orzecha włoskiego). Gotowe obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania. Gotowe wyjmujemy i odsączamy. Salatkę płuczemy i delikatnie rozdrabniamy. Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na połowę. Cebule kroimy w piórka. Migdały prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Szczypiorek siekamy. Tak przygotowane składniki wraz w wcześniej przygotowanymi klopsikami delikatnie łączymy ze sobą. Całość posypujemy migdałami i szczypiorkiem. Polewamy dressingiem i podajemy. DRESSING: W oddzielnej miseczce mieszamy miód z oliwą. Delikatnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym dressingiem polewamy naszą sałatkę. PODAJEMY.
Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami
Sałatkę dokładnie płuczemy i osuszamy na durszlaku
Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami
Mięso przyprawiamy do smaku, dodajemy do niego cebule oraz kaszę.
Sałatka z truskawkami i drobiowymi klopsikami
Z gotowej masy formujemy klopsiki, panierujemy je i smażymy