Anatele

Anatele

Kuchcik
[Przepisów: 1]

sałatka z tuńczyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka: pokroić i wymieszać składniki, schłodzić w lodówce

sałatka z tuńczyka

Składniki:

sałatka z tuńczyka

 

  • 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody
  • 1-2 zielone kwaskowe jabłka (np. Granny Smith)
  • 1-2 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno posiekane
  • kilka łyżek majonezu
  • suszone żurawiny (najlepiej niesłodzone)
  • sól i pieprz do smaku
  • liście cykorii (dowolnie, do podawania)
  • pieczywo (pita, chrupki, inne, dowolne)

Sposób przygotowania:

sałatka z tuńczyka
1. Tuńczyka osączyć z zalewy (lub oleju, w zależności od puszki), wyłożyć do salaterki.
2. Jabłka obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do tuńczyka.
3. Wymieszać 3-4 łyżki majonezu z rozgniecionym czosnkiem, dodać do tuńczyka z jabłkami.
4. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodać jeszcze troszkę majonezu, jeśli sałatka jest zbyt sucha. Schłodzić w lodówce.
5. Dodać suszone żurawiny, jeszcze raz wymieszać.
6. Podawać:
a. w salaterce udekorowanej suszonymi żurawinami,
b. wyłożone na liściach cykorii, ew.udekorowane żurawinami,
c. Nadziać sałatką podgrzane w piekarniku połówki pity i podawać natychmiast.