Sposób przygotowania:
sałatka z tuńczyka
1. Tuńczyka osączyć z zalewy (lub oleju, w zależności od puszki), wyłożyć do salaterki.
2. Jabłka obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do tuńczyka.
3. Wymieszać 3-4 łyżki majonezu z rozgniecionym czosnkiem, dodać do tuńczyka z jabłkami.
4. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodać jeszcze troszkę majonezu, jeśli sałatka jest zbyt sucha. Schłodzić w lodówce.
5. Dodać suszone żurawiny, jeszcze raz wymieszać.
6. Podawać:
a. w salaterce udekorowanej suszonymi żurawinami,
b. wyłożone na liściach cykorii, ew.udekorowane żurawinami,
c. Nadziać sałatką podgrzane w piekarniku połówki pity i podawać natychmiast.
2. Jabłka obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do tuńczyka.
3. Wymieszać 3-4 łyżki majonezu z rozgniecionym czosnkiem, dodać do tuńczyka z jabłkami.
4. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie dodać jeszcze troszkę majonezu, jeśli sałatka jest zbyt sucha. Schłodzić w lodówce.
5. Dodać suszone żurawiny, jeszcze raz wymieszać.
6. Podawać:
a. w salaterce udekorowanej suszonymi żurawinami,
b. wyłożone na liściach cykorii, ew.udekorowane żurawinami,
c. Nadziać sałatką podgrzane w piekarniku połówki pity i podawać natychmiast.
helcia