gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Sałatka z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka warstwowa z tuńczyka. Proste, łatwo dostępne składniki tworzą harmonijny smak. Polecam

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

Sałatka z tuńczyka

 

  • puszka tuńczyka w oleju,
  • 150 g sera żółtego,
  • 6 jajek,
  • 20 g masła,
  • majonez
  • pół cebuli czerwonej,
  • pół cebuli białej,
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka
Jajka ugotować na twardo i ostudzić, obrać, przeciąć na połówki i powyjmować z białek żółtka. Masło zamrozić. W przezroczystej misce układać warstwowo białka jaj starte na tarce o dużych oczkach, ser żółty starty na tarce o najdrobniejszych oczkach. połowę tuńczyka, wcześniej odsączonego z oleju. Posypujemy go obficie pieprzem. Następnie pokrywamy rybę kilkoma łyżkami majonezu, na majonez ścieramy zamrożone masło. Posypujemy delikatnie solą. Następną warstwę będzie stanowiła druga część tuńczyka, dalej również pieprz, majonez i cebula biała i czerwona, pokrojona w piórka. Całość obsypana żółtym serem, Można dodać odrobinę szczypiorku na wierzch. Smacznego