Sposób przygotowania:
Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycąPrzygotowanie składników:
Paprykę (oczyszczoną) należy skropić olejem, upiec w piekarniku i pokroić w małą kostkę.
(Można ugotować. Ważne, aby była miękka.)
Brokuła ugotować (w osolonej wodzie) na pół twardo i podzielić na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować na twardo i przekroić na cztery części.
Tuńczyka rozdrobnić.
Cebulę posiekać, a ciecierzycę odcedzić z zalewy, a następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
Sałatka:
W misce wymieszać tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła oraz natkę pietruszki.
Całość doprawić i skropić odrobiną oliwy z octem.
Na wierzchu ułożyć jajka.
W wersji na ciepło ciecierzyca powinna być podgrzana.
gusia1000