Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka jest przepyszna i dość syta. Nadaje się do podania na ciepło i zimno. Koniecznie sami spróbujcie.

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

 

  • 250 g brokuła
  • 2 jajka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 czerwona cebula (średnia)
  • 1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • 1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Przygotowanie składników:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Paprykę można upiec lub ugotować. Musi być miękka.

Paprykę (oczyszczoną) należy skropić olejem, upiec w piekarniku i pokroić w małą kostkę.
(Można ugotować. Ważne, aby była miękka.)

Brokuła ugotować (w osolonej wodzie) na pół twardo i podzielić na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować na twardo i przekroić na cztery części.

Tuńczyka rozdrobnić.

Cebulę posiekać, a ciecierzycę odcedzić z zalewy, a następnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem kuchennym.

Sałatka:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą
Warto urzyć dobrej jakości zdrowej oliwy.

W misce wymieszać tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła oraz natkę pietruszki.

Całość doprawić i skropić odrobiną oliwy z octem.

Na wierzchu ułożyć jajka.

W wersji na ciepło ciecierzyca powinna być podgrzana.

Tagi:

sałatka