Sposób przygotowania:
Porzeczkowe sconesETAP 1
Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy do nich pokrojone drobno masło. Składniki rozkruszamy w kłoniach.
ETAP 2
Mleko oraz jajko mieszamy razem.
ETAP 3
Tak przygotowane wlewamy do mąki. Do składników dodajemy owoce. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
ETAP 4
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dłońmi rozciągamy je na kwadratowy placek o grubości około 1,5 – 2cm.
ETAP 5
Następnie ciasto dzielimy na 9 części.
Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy obficie mlekiem. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 15 minut w 190°C. Gotowe wyjmujemy, lukrujemy, studzimy i gotowe.
ETAP 6
LUKIER:
Mleko łączymy w miseczce z cukrem pudrem. Gotowym lukrem delikatnie polewamy ciepłe bułeczki.
gusia1000