jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porzeczkowe scones

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jako, że chętnych na bułeczki w domu nie brakowało, przed podaniem przekroiłam je na połowy:). Bułeczki nie dość, że powstają prosto i szybko, to smakują pysznie. Polecam wykonać je z innymi sezonowymi owocami.

Porzeczkowe scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Porzeczkowe scones

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki + do podsypania,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 110 gram masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Duża szczypta soli,
  • 1 duże jajko,
  • ¾ szklanki mleka + mleko do smarowania bułeczek,
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki

LUKIER

  • 1,5 łyżki mleka,
  • Ok 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Porzeczkowe scones

ETAP 1

Porzeczkowe scones
sypkie składniki łączymy z masłem

Porzeczkę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia mieszamy razem. Dodajemy do nich pokrojone drobno masło. Składniki rozkruszamy w kłoniach.

ETAP 2

Porzeczkowe scones
mleko łączymy z jajkiem

Mleko oraz jajko mieszamy razem.

ETAP 3

Porzeczkowe scones
w misce łączymy składniki bułeczek

Tak przygotowane wlewamy do mąki. Do składników dodajemy owoce. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.

ETAP 4

Porzeczkowe scones
w ciasta formujemy kwadrat

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dłońmi rozciągamy je na kwadratowy placek o grubości około 1,5 – 2cm.

ETAP 5

Porzeczkowe scones
przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem

Następnie ciasto dzielimy na 9 części.
Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy obficie mlekiem. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia około 15 minut w 190°C. Gotowe wyjmujemy, lukrujemy, studzimy i gotowe.

ETAP 6

Porzeczkowe scones
bułeczki lukrujemy

LUKIER:
Mleko łączymy w miseczce z cukrem pudrem. Gotowym lukrem delikatnie polewamy ciepłe bułeczki.