Sposób przygotowania:
Sałatka z tuńczykiem i grzankami.
Oczyszczoną sałatę drobno poszatkować,cebulę pokroić w kostkę.paprykę w cienkie słupki.Pomidorki pokroić na pół, marchewki zetrzeć na tarce,ogórka obranego pokroić w półplasterki.tuńczyka osączyć ,lekko rozdrobnić widelcem. Przygotować grzanki:Kromki pokroić w kosteczke,czosnek przecisnąć przez praskę i na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek i grzanki i lekko przyrumienić stale mieszając , zdjąć z ognia , przelożyć do miseczki.
Następnie majonez utrzeć z jogurtem,przyprawić solą, pieprzem oraz startym chrzanem. Dodać keczup, troszkę cukru oraz posiekany szczypiorek.
Wymieszać sałatę z 3/4 cebuli,pomidorami , papryką,3/4 marchewki,ogórkiem i tuńczykiem. Przełożyć do salaterki, polać częścią sosu majonezowego,posypać resztą cebuli i marchewki.Pozostały sos oraz grzanki podać osobno do sałatki.
Następnie majonez utrzeć z jogurtem,przyprawić solą, pieprzem oraz startym chrzanem. Dodać keczup, troszkę cukru oraz posiekany szczypiorek.
Wymieszać sałatę z 3/4 cebuli,pomidorami , papryką,3/4 marchewki,ogórkiem i tuńczykiem. Przełożyć do salaterki, polać częścią sosu majonezowego,posypać resztą cebuli i marchewki.Pozostały sos oraz grzanki podać osobno do sałatki.
luna
elzbieta8960