Sposób przygotowania:
Sałatka z tuńczykiem i rzodkiewką
Rzodkiewki dobrze umyć, odkroić ogonki i pokroić na cienkie plasterki. Sałatę oczyścić, przemyć liście, a następnie porwać je rękami na mniejsze części. Oliwki czarne i zielone dobrze odcedzić, a następnie pokroić na połówki. Jedną małą cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy podczas krojenia i później pokroić na niedużą kostkę. Tuńczyk najlepiej w oliwie wyciągnąć z puszki, osączyć i rozdrobnić za pomocą widelca. Z połówki cytryny wycisnąć sok, a następnie doprawić go do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Do sosu wlać jeszcze oliwę i całość dobrze wymieszać. Do miski nałożyć wszystkie składniki, wymieszać, a w późniejszej kolejności polać zrobionym sosem. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać, a następnie posypać nią gotową sałatką.