Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z wędzonej makreli i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamiast majonezu można dodać oliwę wymieszaną z jogurtem naturalnym.

Sałatka z wędzonej makreli i ryżu

Składniki:

Sałatka z wędzonej makreli i ryżu

 

  • 40 dag makrela wędzona,
  • 1,5 szkl ryż ugotowany na sypko,
  • 1/2 kg pomidory koktajlowe czerwone,
  • 2 szt ogórek konserwowy,
  • 1/2 szkl majonez kielecki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 2 łyżki bazylia świeża siekana

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z wędzonej makreli i ryżu
Makrelę oczyścić z ości. Pomidorki przekroić na połowy. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać ugotowany ryż, posiekaną bazylię i majonez, wymieszać. Przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem.

Tagi:

ryż