kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sałatka ze szpinakiem i rodzynkowym dressingiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, lekka sałatka z rodzynkowym dressingiem to dobry pomysł na zdrową przekąskę do pracy lub gdy nie mamy ochoty na ciężki obiad.

Sałatka ze szpinakiem i rodzynkowym dressingiem

Składniki:

Sałatka ze szpinakiem i rodzynkowym dressingiem

 

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść zielonych winogron (najlepiej bez pestek)
  • 50 g sera camembert
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 pomarańcza
  • dressing rodzynkowy:
  • 1 garść rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • ponadto:
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szpinakiem i rodzynkowym dressingiem

ETAP 1:

Zacznij od przygotowania dressingu: rodzynki włóż do miski, zalej wrzątkiem tak aby przykrył rodzynki. Gdy rodzynki napęcznieją, przełóż je do pojemnika, dodaj resztę składników sosu i zmiksuj całość na gładki sos.

Pierś z kurczaka natrzyj solą,pieprzem oraz olejem i zgrilluj ją. Odłóż aby lekko przestygła.

Szpinak oraz sałatę opłucz, sałatę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Kurczaka pokrój na małe kawałki, ułóż na sałacie. Dodaj winogrono, grubo siekane orzechy oraz pokrojony w trójkąciki camembert. Otrzyj skórkę pomarańczy, udekoruj nią sałatkę i polej ją dressingiem