czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sałatka ze szpinakiem i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świeży szpinak to niezastąpiony dodatek do sałatek, w sam raz na śniadanie w letni dzień, lekko i smacznie :)

Sałatka ze szpinakiem i tuńczykiem

Składniki:

Sałatka ze szpinakiem i tuńczykiem

 

  • szpinak świeży 100 g
  • tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
  • pomidor 1 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • jajka 4 szt
  • szalotka 1 szt
  • sos:
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • musztarda 1/2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szpinakiem i tuńczykiem
Oliwę, ocet, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać.

Szpinak opłukać, osączyć i wrzucić do miski razem z pokrojoną w cienkie krążki szalotką, pokrojonym w kostkę pomidorem i papryką.

Szpinak zalać sosem i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Na talerz wyłożyć szpinak, ćwiartki jajek, kawałki kukurydzy i tuńczyka osączonego z oleju.

Smacznego :)